Resipi Nasi Ayam
Penyet Mudah
pada asalnya
makanan ini terbuat dari tempe yang direndam dalam air kaldu dengan bumbu
ketumbar dan garam. tempe tersebut kemudian digporeng dan disajikan dengan
sambal.
di Malaysia biasanya masakan dijual dengan harga RM 6.00 hingga RM 10.00 untuk satu set hidangan lengkap. jadi kalau anda besar keluarganya pasti tercekik leher dibuatnya bila mendengar harga semahal itu.
anda jangan risau sebab cara membuat nasi ayam penyet tak susah. mudah aje bila anda mengikuti step by step berikut ini.
Bahan-Bahan untuk Perapan Ayam
di Malaysia biasanya masakan dijual dengan harga RM 6.00 hingga RM 10.00 untuk satu set hidangan lengkap. jadi kalau anda besar keluarganya pasti tercekik leher dibuatnya bila mendengar harga semahal itu.
anda jangan risau sebab cara membuat nasi ayam penyet tak susah. mudah aje bila anda mengikuti step by step berikut ini.
Bahan-Bahan untuk Perapan Ayam
1 ekor ayam (ayam
dipotong ikut kesesuaian biasanya dipotong 4 atau 8 dan cuci ayam bersih-bersih)
ayam kemudian direbus
hingga empuk, ita tambahkan kiub ketika merebus ayam. bila dah empuk angkat dan
toskan
Note : air
rebusan ayam jangan dibuang kita gunakan untuk membuat sup dan menanak nasi
Bahan Perapan :
- 1/2 sudu besar jintan manis
- 1/2 sudu besar jintan putih
- 3 sudu besar ketumbar
*semua bahan tadi digoreng dalam kuali tanpa minyak
hingga harum
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu besar kunyit serbuk BABAS
- 1 sudu besar serbuk kari ayam atau daging BABAS
- 1 cm halia
- 1 biji telur (tambahan untuk ayam yang berkeriuk rangup)
- 1/2 sudu besar serbuk lada putih
- 1/2 cawan tepung beras (tambahan untuk ayam berkeriuk rangup)
- sedikit air untuk mengisar
- minyak untuk menggoreng
Cara Membuat Ayam
Penyet
#1: pertama, goreng jintan putih, jintan manis dan ketumbar di dalam kuali tanpa minyak sampai harum. kemudian masukan bahan yang disangai tadi bersama serbuk lada putih, halia, garam ,bawang putih, serbuk kari, dan serbuk kunyit.
#2: tambahkan sedikit air dan kisar sampai halus. bila dah halus, lumurkan pada ayam yang dah kita rebus tadi. (bila anda ingin rasa yang lebih sedap perap ayam semalaman sebelum digoreng dan bagi anda yang nak cepat 2 hinga 3 jam pun boleh).
#1: pertama, goreng jintan putih, jintan manis dan ketumbar di dalam kuali tanpa minyak sampai harum. kemudian masukan bahan yang disangai tadi bersama serbuk lada putih, halia, garam ,bawang putih, serbuk kari, dan serbuk kunyit.
#2: tambahkan sedikit air dan kisar sampai halus. bila dah halus, lumurkan pada ayam yang dah kita rebus tadi. (bila anda ingin rasa yang lebih sedap perap ayam semalaman sebelum digoreng dan bagi anda yang nak cepat 2 hinga 3 jam pun boleh).
Note: Baki
ramuan perapan ayam tu jangan dibuang, anda boleh ambil sedikit. siapkan bekas
berasingan dengan ayam dan gaulkan dengan tahu dan tempe dan perap sekali.
#3: baki perapan
ayam atau tahu dan tempe itu kemudian anda campurkan dengan telur dan tepung
beras. dan jika kurang masim anda boleh menambahkan sedikit garam dan kacau
rata.
#4: celupkan ayam
dalam campuran tadi dan goreng ayam sampai kuning keemasan. angkat dan toskan
minyaknya. bila anda tak suka dengan ayam yang dicelup tepung anda boleh
menggoreng ayam yang diperap tadi.
Note: sebaiknya
sebelum menggoreng ayam, tahu dan tempe digoreng terlebih dahulu dan baki
minyak tu boleh buat menggoreng ayam.
😊semoga bermanfaat dan selamat menjamu selera😊
Jangan lupa Share👍
👇👇👇
No comments:
Post a Comment