Patut
letak udang besar2 baru gempaq bila baca tajuknya kan???
Tapi
yg ada dalam freezer tu cuma udang2 kecil jer...
Letak
juga lah walau tak semegah mana...
Resepi Nasi Goreng Udang biasa2
jer, tetapi memenuhi citarasa kami sekeluarga...
Nasi Goreng Udang
Bahan-Bahan
4 cawan nasi sejuk - ramas atau leraikan (terpulanglah nak guna apa. for me
it's better guna tangan, tp pastikan tangan you all bersih yerrr...)
udang
- bersihkan
2
ulas bawang putih - dimayang halus
4
ulas bawang merah - dimayang halus
2@3
sudu besar cili kisar (ejas sendirilah kalau nak lebih pedas, saya buat sedang2
saja sebab kalau pedas sgt Deena dan Nuha tak leh makan)
1
sudu besar sos tiram
2
biji telur sawi garam dan gula secukupnya minyak.
Cara-Cara
Memasak :
Panaskan
minyak, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.
Masukkan
cili kisar dan sos tiram.
Masak
sampai garing.
Masukkan
udang, batang aswi.
Kacau
sebati. Pecahkan telur, kacau sekejap.
Letak
garam dan gula secukupnya.
Masukkan
pula nasi. Gaul sebati.
Kemudian
masukkan sawi.
Teruskan menggoreng
sehingga nasi masak dengan sempurna. Padamkan api. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment