INFO SIHAT

loading...

Follow Us @soratemplates

Wednesday 18 October 2017

MASAKAN UMMI : NASI GORENG UDANG


Patut letak udang besar2 baru gempaq bila baca tajuknya kan???
Tapi yg ada dalam freezer tu cuma udang2 kecil jer...
Letak juga lah walau tak semegah mana...
Resepi Nasi Goreng Udang biasa2 jer, tetapi memenuhi citarasa kami sekeluarga...  

Nasi Goreng Udang
Bahan-Bahan 
4 cawan nasi sejuk - ramas atau leraikan (terpulanglah nak guna apa. for me it's better guna tangan, tp pastikan tangan you all bersih yerrr...)
udang - bersihkan 
2 ulas bawang putih - dimayang halus
4 ulas  bawang merah - dimayang halus
2@3 sudu besar cili kisar (ejas sendirilah kalau nak lebih pedas, saya buat sedang2 saja sebab kalau pedas sgt Deena dan Nuha tak leh makan)
1 sudu besar sos tiram
2 biji telur sawi garam dan gula secukupnya minyak.



Cara-Cara Memasak :
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.
Masukkan cili kisar dan sos tiram.
Masak sampai garing.
Masukkan udang, batang aswi.
Kacau sebati. Pecahkan telur, kacau sekejap. 
Letak garam dan gula secukupnya.
Masukkan pula nasi. Gaul sebati.
Kemudian masukkan sawi.
Teruskan menggoreng sehingga nasi masak dengan sempurna. Padamkan api.  Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment