INFO SIHAT

loading...

Follow Us @soratemplates

Wednesday, 25 October 2017

MASAKAN UMMI : AYAM MASAK MADU


AYAM MASAK MADU

Kategori: Masakan Kampung
Masa Penyediaan:
 0 Jam 30 Minit
Hidangan:
 6 Orang


Makan dgn nasi beriani/nasi minyak & sewaktu dgn nya


Bahan-bahan diperlukan:

  • 1/2 ekor ayam
  • Garam
  • Kunyit
  • 1 sudu rempah kari ayam
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • Bawang besar
  • Cili kering
  • Madu
  • Gula merah
  • Sos/tomato puree
  • Air


Cara menyediakan dan memasak:

1. Potong ayam mengikut keselesaan. Perapkan bersama bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk, serta garam, kunyit dan rempah kari.

2. Ketuk-ketuk ayam untuk asing dari rempah perapan. Simpan bahan perapan untuk kuah. Goreng ayam hingga masak, ketepikan.

3. Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu. Masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering. Tumis hingga terbit minyak.

4. Masukkan tomato puree, madu, gula merah & air. Kacau.

5. Jika hendak ayam lembut, masukkan semasa masih banyak kuah . Jika hendak garing, tunggu kuah pekat baru masukkan ayam.

6. Siap untuk dihidang. Boleh taburkan bawang goreng atau daun sup.

😊semoga bermanfaat dan selamat menjamu selera😊
jangan lupa like page kami di FB 👉MASAKAN UMMI👈
Jangan lupa Share👍


👇👇👇



No comments:

Post a Comment