AYAM MASAK MADU
Kategori: Masakan Kampung
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 6 Orang
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 6 Orang
Makan dgn nasi beriani/nasi minyak
& sewaktu dgn nya
Bahan-bahan diperlukan:
- 1/2 ekor ayam
- Garam
- Kunyit
- 1 sudu rempah kari ayam
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Bawang besar
- Cili kering
- Madu
- Gula merah
- Sos/tomato puree
- Air
Cara menyediakan dan memasak:
1. Potong ayam mengikut keselesaan.
Perapkan bersama bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk, serta garam,
kunyit dan rempah kari.
2. Ketuk-ketuk ayam untuk asing dari
rempah perapan. Simpan bahan perapan untuk kuah. Goreng ayam hingga masak, ketepikan.
3. Panaskan minyak, goreng bawang besar
hingga layu. Masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering. Tumis hingga
terbit minyak.
4. Masukkan tomato puree, madu, gula
merah & air. Kacau.
5. Jika hendak ayam lembut, masukkan
semasa masih banyak kuah . Jika hendak garing, tunggu kuah pekat baru masukkan
ayam.
6. Siap untuk dihidang. Boleh taburkan
bawang goreng atau daun sup.
😊semoga bermanfaat dan selamat menjamu selera😊
jangan lupa like page kami di FB 👉MASAKAN UMMI👈
Jangan lupa Share👍
👇👇👇
No comments:
Post a Comment