PAU GEBU DAN LEMBUT
Kategori: Resipi Ringkas, Menu Alam
Masa Penyediaan: 0 Jam 0 Minit
Hidangan: Orang
Masa Penyediaan: 0 Jam 0 Minit
Hidangan: Orang
lain dari biasa, pakai bread
softener
Bahan-bahan diperlukan:
250g (2 1/2 cawan ) tepung pau
diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
3g (3/4 sudu teh) yis kering
2g (1/2 sudu teh) baking powder
50g (4 sudu makan) gula castor
20g (1 sudu makan) lemak sayuran
2g (1 sudu teh) bread softener
1/2 cawan air suam
Cara menyediakan dan memasak:
Satukan tepung, yis, baking powder,
bread softener didalam mangkuk adunan.
Uli sebati dengan memasukkan air
suam sedikit demi sedikit.
Masukkan lemak sayuran, uli lagi
sehingga doh tidak melekat/licin
***Jika menggunakan Bread Maker,
masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula
castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan
start
Biarkan doh selama 10 minit pada
suhu suam.
***Jika menggunakan Bread maker,
biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu
sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
Bahagikan doh kepada 10 bahagian
Masukkan inti dan tutup kemas.
Letakkan setiap pau diatas kertas
empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
***untuk inti, bolehlah menggunakan
inti apa saja, mengikut kesukaan.
Rehatkan pau selama 45 minit didalam
kukusan.
Untuk mengukus, didihkan air didalam
periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau
tadi. Kukus pau selama 10 minit.
***TIps : Air perlu lah betul2
panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
Selamat mencuba...
😊semoga bermanfaat dan selamat menjamu selera😊
jangan lupa like page kami di FB 👉MASAKAN UMMI👈
Jangan lupa Share👍
👇👇👇
No comments:
Post a Comment