BAHAN-BAHAN :
1/2 Kilo udang harimau
3 Tangkai cili merah
5 helai daun limau purut
1 inci kunyit
2 batang serai
1 inci lengkuas
5 tangkai cili padi
sedikit belacan
1 1/2 mangkuk santan
sedikit garam ,gula dan serbuk perasa
CARA MEMBUAT :
1. Panaskan minyak dan goreng udang sampai garing. Angkat dan ketepikan
2. Selepas itu ,tumis pula bahan -bahan kisar sehingga masak
3. Kemudian masukkan santan kedalam bahab yang di tumis dan biarkan hingga sedikit pekat
4 Akhir sekali ,tuang ramuan yang telah siap ke atas udang
5. Jangan lupa taburkan hirisan cili merah dan daun limau purut bagi menyedapkan makanan
Masakan ala ala makan mcm sushi jer... tapi yang da masak dan lebih sedap.. gerenti menjilat jari 💖
😊semoga bermanfaat dan selamat menjamu selera😊
Jangan lupa Share👍
👇👇👇
No comments:
Post a Comment